Gadgetinku: Cara Memindahkan Kuota 3

Kebanyakan orang Indonesia pastinya biasa dengan pembekal 3 (tri), ternyata ada cara untuk memindahkan kuota 3 juga untuk anda yang memerlukan kecemasan. Keperluan untuk kuota internet sememangnya sangat pentinguntuk mencari maklumat, atau hanya melayari dan berbual di media sosial.

Sememangnya, sekarang penggunaan internet sangat penting untuk semua orang. Ini disebabkan oleh penggunaannya yang semakin meningkat dan sangat diperlukan dalam kehidupan seharian. Oleh itu, banyak penyedia bersaing untuk menawarkan pelbagai promosi pakej internet kepada orang ramai.

Prosedur Pemindahan Kuota 3 dan Keperluannya

Anda perlu tahu, bahawa setiap pembekal sentiasa menyediakanperkhidmatan pemindahan kuota.  Walau bagaimanapun, tidak semua penyedia menawarkan cara yang mudah dan segera. Jangan risau, dalam artikel ini kita akan membincangkan beberapa cara untuk memindahkan kuota dengan mudah.

Salah satu pembekal yang akan dibincangkan dalam artikel ini ialah 3 (Tri). Oleh itu, bagi anda yang ingin memindahkan kuota dengan kad Tri, sudah tentu terdapat beberapa terma dan syarat yang perlu dipertimbangkan. Berikut adalah beberapa syarat yang perlu dipertimbangkan sebelum h endak melakukan cara memindahkan kuota 3.

Adalah lebih baik untuk anda jika sebelum memindahkan kuota, sama ada antara pembekal atau orang lain, masih wajib untuk memenuhi keperluan yang ada.  Di mana keperluan ini termasuk:

 1. Nombor penghantar mestilah dalam tempoh aktif.
 2. Sementara itu, nombor penerima dibenarkan di bawah syarat tempoh tangguh. Walau bagaimanapun, pastikan nombor anda tidak melepasi tempoh tangguh kerana ia mungkin akan dilucutkan. Sekiranya nombor penerima dilucuthakkan, pemindahan kuota diisytiharkan sebagai kegagalan.
 3. Di samping itu, baki minimum pengirim untuk memindahkan kredit mestilah IDR 5 ribu. Oleh itu, anda mesti memastikan bahawa wang nominal dalam kad mencapaiata s RP 5 ribu untuk membuat pemindahan.

Bagi beberapa syarat di atas, memang perlu diberi perhatian, walaupun ia tidak kelihatan begitu rumit dan rumit. Bagi anda yang menggunakan kad tiga, anda boleh memindahkan  kuota 3 ini  sama ada kepada rakan pengguna atau bahkan kepada pengendali lain.

Basakah Transfer Quota 3 ke Pengendali Lain?

Sebagai orang awam, adakah anda  tahu bagaimana untuk memindahkan kuota 3 sama ada kepada rakan pengguna atau kepada pengendali lain?  Bolehkah saya memindahkan kuota 3 kepada pengendali lain? Sebenarnya, terdapat banyak cara untuk memindahkan kuota internet kepada rakan-rakan maupun kepada pengendali lain.

Sila ambil perhatian untuk anda provider 3 pengguna  bahawa terdapat perkhidmatan penghantaran pakej data internet yang  boleh diakses dengan mudah.  Walaupun ia tidak semudah penyedia lain, penyedia ini sentiasa berusaha untuk membangunkan tahap perkhidmatannya.

Di samping itu, terdapat beberapa perbezaan antara pembekal 3 dan lain-lain di mana ia membawa perkhidmatan dalam bentuk yuran kuota yang lebih murah daripada pembekal lain. Bukan sahaja kos pakej data cenderung lebih murah, kos SMS dan telefon antara satu sama lain dan kepada pengendali lain juga sangat murah.

Sebenarnya, anda bukan sahaja mendapat kelebihan itu, tetapi juga akses tanpa had ke media sosial. Di mana jika pakej data internet  anda telah habis, tetapi anda masih boleh mengakses aplikasi media sosial seperti WhatsApp, Line, dan sebagainya.

Walaupun 3 (Tri) tidak mempunyai perkhidmatan yang baik seperti penyedia laindanmenyediakan perkhidmatan penghantaran kuota antara satu sama lain dan pengendali lain, tetapi anda masih boleh menikmati perkhidmatan lain. Oleh itu, anda tidak perlu risau jika anda inginmemindahkan pakej data antara satu sama lain atau kepada pengendali lain.

Cara Memindahkan Kuota 3 Antara Satu Sama Lain

Walaupun kaedah ini tidak begitu mudah dan simpel dalam menghantar pakej data seperti kad lain, ia masih boleh berjaya. Berikut adalah beberapa peringkat dalam menghantar pakej data 3, termasuk:

 1. Kuota Pemindahan Antara 3 Melalui Dail

Berikut adalah beberapa langkah dalam menghantar pakej data internet kepada rakan 3 kad, termasuk:

 1. Dail *323# kemudian klik ok atau panggil pada menu dail ke atas.
 2. Seterusnya , anda boleh memasukkan kredit nominal yang ingin anda pindahkan serta nombor destinasi yang ingin anda hantar.
 3. Sila tunggu sebentar untuk pemberitahuan atau pemberitahuan masuk untuk meneruskan pengesahan.
 4. Sekiranya penghantaran kredit diisytiharkan berjaya, penerima boleh segera mendaftarkan pakej data.

 

 1. Pemindahan Kuota Melalui Aplikasi BimaTri

Kaedah pemindahan kuota 3 bukan sahaja melalui dail atau USSD, tetapi juga dengan menggunakan aplikasi BimaTri. Di mana aplikasi BimaTri adalah perkhidmatan khas untuk tiga pengguna untuk membantu melayani pelanggan mereka dalam membuat transaksi.

Sesungguhnya, terdapat banyak jenis transaksi yang boleh dilakukan dengan mudah, termasuk menghantar data internet kepada rakan-rakan pengguna tri.  Anda boleh menggunakan aplikasi BimaTri dalam iuntuk menghantar kredit antara satu sama lain atau kepada pengendali lain.

Di mana cara pertama adalah terlebih dahulu memasang aplikasi BimaTri pada telefon pintar anda. Seterusnya, anda perlu membuat akaun menggunakan nombor 3 untuk mendaftar lebih lanjut. Jika anda telah berjaya mencipta akaun, pemberitahuan pop timbul akan muncul mengenai pilihan menu.

Atau anda juga boleh mengikuti beberapa langkah di bawah untuk menghantar kuota Tri anda dengan aplikasi BimaTri, iaitu:

 1. Log masuk ke aplikasi terlebih dahulu dengan menggunakan nombor Tri yang telah anda sediakan untuk menghantar kuota.
 2. Jika anda telah berjaya log masuk, sila cari menu 3Product.
 3. Tambahan pula, cara untuk memindahkan kuota 3 dengan aplikasi BimaTri adalah untuk menentukan pilihan pakej yang akan dipindahkan pada menu 3Product.
 4. Kemudian, pilih menu untuk membeli produk untuk pengguna lain.
 5. Guru, sila masukkan nombor yang anda mahu pindahkan kuota, kemudian tekan butang beli.

Cara Memindahkan Kuota 3 ke Pengendali Lain

Selain menghantar pakej data internet antara satu sama lain, bolehkah tri juga menghantarnya  kepada pengendali lain?  Jawapannya ialahsekarang, tidak ada perkhidmatan ciri pemindahan pakej data kepada pengendali lain dari pembekal 3.  Walau bagaimanapun, anda tidak perlu risau, biasanya 3 akan terus mengemas kini perkhidmatan.

Buat masa ini, 3 masih membangun dan memihak kepada perkhidmatannyadari segi kemudahan melayariinternet dengan kos kuota yang murah dan berpatutan.  Biasanya dalam perkhidmatan pemindahan, tri itu sendiri masih menggunakan sistem antara satu sama lain bukan kepada pengendali lain.

Jadi, anda tidak dapat menghantarpakej data internet 3 ke nomor Indosat, Telkomsel, XL, Axis, dan sebagainya.  Diharapkan Tri dapat segera menambah ciri perkhidmatan ini untuk memudahkannod menghantar pakej data kepada semua pengendali di Indonesia.

Seperti yang diketahui, penggunaan pulsa untuk telefon dan sms sememangnya sangat diperlukan. Walaupun tidak begitu kerap, masih terdapat banyak orang yang bergantung pada ciri sms dan telefon kredit. Oleh itu, adalah baik jika tri meningkatkan perkhidmatannya dari segi ciri-ciri juga.

Beberapa cara untuk memindahkan kuota 3 yang telah diterangkan di atas, dijangka menjadi rujukan serta petunjuk bagi anda yang masih keliru.

Selengkapnya: