Cara Memindahkan Kuota Indosat BelanjaHemat

Bagi anda pengguna Indosat, terdapat beberapa cara untuk memindahkan kuota Indosat yang belum diketahui oleh ramai orang. Kaedah ini sangat mudah dan mudah, di mana pada masa ini keperluan untuk kuota internet sememangnya sangat penting dan mesti dipenuhi.  Tanpapakej internet, berkomunikasi dengan orang lain menjadi sukar.

Oleh itu, anda mesti mempunyai telefon pintar dan pakej data internet di dalamnya, serta sambungan yang lancar untuk dapat berkomunikasi dengan baik pada setiap masa. Kini penggunaan internet sememangnya sangat membantu manusia dalam menjalankan aktiviti harian mereka. Oleh itu, anda perlu selektifdalam memilih kad internet.

Mengetahui Cara Memindahkan Kuota Indosat

Seperti yang diketahui, dengan internet, ramai orang boleh berkomunikasi dengan mudah antara satu sama lain walaupun jaraknya jauh. Ini sememangnya agak mudah jika dibandingkan dengan masa lalu, apabila internet tidak dicipta. Seperti yang kita ketahui pada hari ini dan usia internet diperlukan dalam kehidupan seharian.

Itulah sebabnya penggunaan internet diperlukan hari ini untuk menyokong kemudahan berkomunikasi dari jauh. Jika anda mempunyai telefon pintar, tetapi tidak ada pakej data internet, pastinya agak sukar untuk berkomunikasi. Oleh itu, ciri perkhidmatan pemindahan kuota diperlukan untuk memudahkan pengguna.

Indosat ooredoo mempunyai perkhidmatan ciri pemindahan data internet untuk memudahkan penggunanya membuat transaksi atau komunikasi. Jadi, mengapa anda  perlu memilih Indoduduk? Ini kerana penyedia ini menyediakan pelbagai jenis pakej data yang murah dan berpatutan.

Bukan itu sahaja, isyarat Indosat juga cukup kuat dan pantas bagi anda yang tinggal di kawasan bandar.  Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa anda yang tinggal di kawasan luar bandar tidak dapatmenikmati perkhidmatan penyedia ini. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara memindahkan kuota indosat dengan mudah.

Adalah diketahui bahawa Indosat adalah pembekal yang agak popular dan sudah mempunyai banyak pengguna. Ini kerana Indosat diketahui mempunyai rangkaian yang luas dan isyarat yang kuat, tentu saja, tersebar di seluruh Indonesia. Di samping itu, Indosat juga menyediakan pelbagai ciri perkhidmatan yang menarik.

Pemindahan kuota antara satu sama lain juga dimiliki oleh pembekal terkenal ini.  Anda boleh bergantung pada Indosat sebagai penyedia yang dijamin kualiti isyarat dan ciri perkhidmatan. Di mana, anda juga boleh memindahkan pakej data ke pengendali lain hanya dengan Indosat.

Bagaimana untuk memindahkan kuota dengan Indosat juga sangat mudadan anti-rumit. Dalam masa yang singkat anda boleh menghantar pakej data internet ke nombor destinasi pemindahan. Di samping itu, urus niaga akan berjalan dalam masa yang singkat, jadi anda tidak perlu menunggu lama.

Kaedah pemindahan kuota Indosat juga perlu diketahui supaya transaksi yang dibuat dapat berjalan lancar mengikut kehendak anda.  Bagi anda pengguna Indosat, jangan risau jika anda kehabisan kuota, anda masih boleh berkongsi dengan rakan, rakan, atau keluarga yang mempunyai banyak kuota.

Cara Transfer Indosat Quota melalui SMS

Sudah tentu, anda akan mencari cara cepat untuk dapat menghantar pakej data internet, salah satunya adalah melalui SMS. Bagi kaedah ini, ia agak mudah dan berjalan dalam masa yang singkat. Transaksi yang akan diproses cenderung lebih cepat jikaanda menggunakan SMS, hanya memerlukan modal kredit.

Cara yang bolehdilakukan untuk memindahkan kuota melalui SMS adalah dengan membuka peti masuk mesej pada setiap telefon pintar kemudian sila buka teks kosong.  Seterusnya, taip ruang hadiah ke ruang nombor yang dimaksudkan “tambahan” ruang jenis pakej  yang dipilih.

Sekiranya anda telah melakukan semua langkah ini,  hantar SMS ke 363. Selepas memindahkan kuota ke nombor destinasi, pastikan jangan lupa untuk menghantar mesej ke 363 untuk pemprosesan selanjutnya.

Kemudian, anda boleh menunggu sehingga SMS baru muncul dalam pemberitahuan telefon pintar anda. Jika transaksi diisytiharkan tidak berjaya, maka anda boleh mencubanya menggunakan perkhidmatan *123#atau anda juga boleh menggunakan aplikasi IM3 Saya.

Cara Memindahkan Kuota Indosat ke Telkomsel

Tidak seperti pembekal lain secara umum, Indosat menyediakan perkhidmatann pemindahan kuota kepada pengendali lain dengan mudah. Perkhidmatan seperti ini sememangnya sangat diingini untuk semua orang. Terutama jika anda menggunakan Indosat, tetapi orang tersayang menggunakan Telkomsel.

Jangan risau, dengan menggunakan Indosat anda boleh membuat transaksi ini dengan mudah. Walau bagaimanapun, bagaimana untuk menghantar pakej data internet dari pembawa yang berbeza agak berbeza daripada menghantar antara satu sama lain. Walaupun begitu, anda masih dapat menikmati perkhidmatan pemindahan kuota pengendali yang berbeza ini dengan baik.

Kaedah pemindahan kuota indosat tidak mengenakan bayaran, jadi anda boleh menggunakan perkhidmatan *123# atau aplikasi My IM3 secara langsung.   Jika kuota pada telefon pintar telah diisi, komunikasi  anda dengan orang tersayang tidak lagi akan terhalang.

Cara Memindahkan Kuota Indosat Tanpa Kos

Harap maklum bahawa perkhidmatan penghantaran pakej data internet Indosat adalah percuma tanpa mengenakan sebarang bayaran. Ini pastinya menjadikan Indosat salah satu penyedia internet terbaik yang dapat memudahkan pengguna menggunakan ciri perkhidmatannya.

Di mana Indosat ooredoosentiasa menerimakepuasan perkhidmatan dan kemudahan penggunaan  dalam transaksi dankomunikasi. Caranya adalah dengan membuka dail nombor dan taip *123#, kemudian sila tekan YES atau call.  Anda perlu menunggu beberapa minit, beberapa menu  akan muncul.

Jika paparan menu telah muncul, sila pilih nombor 3. Kemudian, paparan menu akan muncul lagi pilih nombor 6. Selepas itu, anda perlu memilih nombor 2 untuk memilih hadiah pakej data yang tersedia.

Seterusnya, masukkan nombor destinasi pemindahan yang dikehendaki dan kemudian klik YA atau OK. Sila tunggu sebentar untuk pop timbul SMS untuk muncul mengenai pengesahan menghantar kuota pada telefon pintar anda.

Cara Memindahkan Kuota Indosat secara Percuma

Anda juga boleh  menghantar pakej data internet secara percuma dengan penyedia Indosat dengan mudah. Anda hanya perlu memuat turun aplikasi My im3, anda boleh memilih pelbagai jenis pakej data yang menarik pada harga yang berpatutan.

Biasanya, untuk dapat memindahkan kuota anda perlu memasang aplikasi pada telefon pintar, jika ia dipasang, sila log masuk dan ikuti beberapa langkah di bawah.

  1. Mula-mula, buka aplikasi Im3 saya yang telah dipasang.
  2. Kemudian, segera muncul paparan menu yang tersedia dan pilih menu tawaran secara langsung.
  3. Selepas itu, terdapat paparan menu pakej yang bolehdikongsi.  Sila pilih terlebih dahulu mengikut keperluan.
  4. Jika peringkat pemilihan pakej telah dijalankan, maka anda perlu menekan butang pilihan GIFT.
  5. Seterusnya, sila masukkan nombor Indosat yang mana pemindahan kuota dimaksudkan. Jika ya, sila klik YA atau HANTAR.
  6. Juga pastikan anda memilih butang Beli, kemudian klik butang Bayar pada pilihan seterusnya
  7. Peringkat terakhir adalah menunggu seketika sehingga proses transaksi berjaya dijalankan. Secara amnya, pengesahan akan muncul dalam bentuk pop timbul SMS yang dihantar secara berkala ke nombor anda. Di mana kandungan PENGESAHAN SMS menyatakan bahawa proses pemindahan kuota telah berjaya dihantar.

Sekiranya kuota yang anda miliki rendah, langkah ini sangat sesuai untuk dipercayai untuk membantu anda membeli kuota sekali lagi.  Beberapa cara untuk memindahkan kuota Indosat di atas dijangka menjadi rujukan bagi anda yang masih keliru tentang cara menghantar pakej data antara satu sama lain atau pengendali yang berbeza.

Baca Juga: