1Suara, Cara Memindahkan Ovo ke Gopay

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara memindahkan ovo ke gopay dengan mudah, di mana terdapat beberapa perkara yang perlu  anda perhatikan. Dalam era moden hari ini, terdapat perkhidmatan dompet elektronik yang boleh membantu apabila berurus niaga, seperti gopay, dana, dan sebagainya.

Di samping itu, dengan menggunakan dompet elektronik, biasanya terdapat juga banyak tawaran menarik seperti diskaun atau promosi berbanding dengan penggunaan wang tunai.  Sememangnya, pada masa kini ramai orang beralih kepada menggunakan dompet elektronik dan bukannya wang tunai.

Bukan sahaja memudahkan pengguna untuk berurus niaga, anda juga tidak perlu bersusah payah mengisi dompet anda dengan tebal hanya untuk membayar barangan runcit. Bagi hanya membawa telefon pintar atau kad debit, membeli-belah menjadi lebih mudah dan lebih mudah. Oleh itu, ketahui cara menambah baki ovo untuk pergi ke gopay di bawah dengan betul.

Mengetahui Apa itu Dompet Elektronik

Sila ambil perhatian bahawa dompet elektronik adalah perkhidmatan yang berguna untuk membantu menyimpan data instrumen yang berkaitan dengan pembayaran atau lebih dikenali sebagai instrumen pembayaran alternatif hari ini.  Hampir semua pusat membeli-belah dan restoran melaksanakan sistem pembayaran elektronik ini.

Selain memudahkan pengguna dalam proses pembayaran, kaedah ini agak berkesan kerana ia boleh mempunyai keselamatan yang agak tinggi. Jadi, anda tidak perlu menyimpan begitu banyak wang tunai dalam laci juruwang. Dengan e-wallet ini, wang anda secara tidak langsung akan dijamin oleh Bank.

Dengan dompet digital atau elektronik ini, anda hanya perlu menggunakan kad dan wang elektronik untuk memegang dana, dan membuat transaksi. Secara amnya, dompet digital ini lebih popular dengan istilah e-wallet atau dompet elektronik. Penggunaannya sendiri dapat memudahkan pengguna berurus niaga tanpa wang tunai.

Seperti yang diketahui, di Indonesia sendiri sudah ada beberapa jenis e-wallet yang digunakan secara meluas oleh orang ramai termasuk OVO Cash, Tcash, GO-PAY, DANA, dan lain-lain. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara memindahkan Ovo ke Gopay dengan mudah.

Penggunaan e-wallet ini sendiri adalah di bawah naungan Bank Indonesia jadi ia sangat digunakan setiap hari. Setiap e-wallet ini pastinya mempunyai kelebihan dan kekurangannya bergantung kepada pengguna. Terdapat banyak perkara yang boleh anda  perolehi dari e-wallet seperti diskaun, promosi dalam talian, dan sebagainya.

Cara Memindahkan OVO ke Gopay yang Perlu Anda Ketahui

Apabila anda ingin memindahkan baki Ovo anda ke Gopay, terdapat beberapa perkara yang perlu anda  ketahui. Bagi akaun Ovo dan Gopay, kedua-duanya mesti mempunyai status yang disahkan untuk memudahkan anda apabila anda ingin memindahkan baki anda.  Kaedah itu sendiri sangat mudah dan tidak menjadikannya begitu sukar bagi anda sebagai pengguna.

Jika ia belum disahkan, maka anda perlumenaik taraf akaun anda terlebih dahulu. Kaedah itu sendiri agak mudah, semua yang diperlukan ialah memuat naik foto kad pengenalan bersama-sama dengan foto selfie sambil memegang kad pengenalan.  Kemudian, dana  Ovo Cash anda akan dapat dipindahkan ke Gopay. Berikut adalah cara untuk memindahkan Ovo ke Gopay yang perlu dipertimbangkan termasuk:

  1. Buka dan jalankan aplikasi OVO pada telefon pintar anda.
  2. Kemudian klik butang “Pemindahan”.
  3. Kemudian, sila masukkan jumlah dana yang anda mahu pindahkan.
  4. Klik pada pilihan “Gem Bank”.
  5. Pada proses selanjutnya, isikan nombor akaun tujuan yang akan dipindahkan. Di mana anda perlu menggunakan format berikut: 898 diikuti dengan nombor telefon bimbit yang didaftarkan pada akaun Gopay  sebagai contoh: 897085725678.
  6. Selepas itu, tekan butang “Pemindahan”.
  7. Kemudian, tekan butang “Sahkan”.
  8. Setelah selesai, tunggu beberapa minit sehingga mesej pemberitahuan pop timbul muncul di skrin telefon bimbit yang menyatakan bahawa transaksi berjaya.

Sekiranya pemberitahuan pop timbul muncul menyatakan bahawaproses pemindahan berjaya, maka baki pada akaun  anda akan segera ditolak secara automatik.  Selepas itu, penerima hanya perlu menyemak sama ada baki pada akaun Gopay telah dimasukkan. Sekiranya belum dihantar, pengguna harus segera menghubungi pusat panggilan OVO.

Bagaimana untuk memindahkan Ovo ke Gopay sememangnya sangat mudah dan mudah, jadi anda boleh menggunakan e-wallet anda dengan baik tanpa perlu mengeluarkan wang tunai melalui atm. Lebih-lebih lagi, dalam era moden ini, sudah ada banyak sistem pembayaran elektronik yang terdapat di setiap pusat membeli-belah, dan sebagainya.

Beberapa Terma dalam   Proses Pembayaran

Berdasarkan prosedur pemindahan Ovo ke Gopay  di atas, terdapat beberapa peruntukan dalam proses pemindahan dana yang juga perlu dipertimbangkan. Bagi menjalankantransaksi pemindahan, setiap pengguna mesti terlebih dahulu menjadiahli Premier.

Semasa dalam proses transaksi, biasanya masa yang diberikan agak pendek dan boleh kurang dari 1 minit. Di samping itu, dalam proses pemindahan baki, biasanya terdapatsekurang-kurangnya IDR 10 ribu dan terpakai kepadasemua bank atau akaun anda .

Jadi, anda  yang mempunyai  baki  kurang daripada IDR 10 ribu tidak boleh memindahkan baki anda.  Anda perlu menambah nilai terlebih dahulu supaya proses transaksi dapat dilakukan dengan segera. Bagi perbankan mudah alih atau ATM, anda boleh menambah baki anda dengan mudah, malah GoPay.

Sila ambil perhatian bahawapermohonan Ovo telah menggunakan pemindahan minimum IDR 10 ribu sahaja, jadi pastibaki  anda mencukupi. Bukan itu sahaja, terdapat juga yuran pemindahan yang dikenakan pada IDR 2500 setiap transaksi.

Anda juga memerlukan tahu jika mata Ovo pada akaun  anda tidak boleh dipindahkan. Kenapa begitu? Ini kerana Ovo Point  hanya  bolehdigunakan untuk membayar makanan, barangan runcit, menaiki kenderaan dan mengambil kereta sahaja.  Oleh itu, ramai orang membuat pembayaran dengan wang tunai Ovo untuk mendapatkan pulangan tunai di Ovo Point.

O vo point tidak boleh dipindahkan ke Gopay kerana ini adalah ganjaran atau pulangan tunai yang biasanya diberikan selepas membuat pembayaran melalui Ovo Cash. Biasanya, jumlah mata Ovo yang diperolehi juga bergantung kepada promo yang ada.

Jika anda ingin membayar barangan runcit dengan mata Ovo, tetapi bakinya kurang, anda boleh menambahnya dengan bantuan Ovo Cash. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa bagaimana untuk memindahkan Ovo ke Gopay sememangnya sangat mudah, tetapi ia tidak terpakai kepada pemindahan Ovo Point.

Berapa lama masa proses pemindahan baki Ovo dan jumlah yuran ?

Seperti yang diketahui, terdapat perubahan dalame-fectatif sejak Januari 2020 yang lalu, di mana OVO telah mula memohon yuran pemindahan ke bank IDR 2,500 setiap transaksi.  Jika sebelum ini, mereka memberi tawaran dalam bentuk pemindahan percuma 10 kali ke mana-mana bank tanpa baki minimum.

Walaupun pada masa ini  terdapat yuran pemindahan untuk setiap transaksi, yuran pemindahan ini sangat murah jika dibandingkan dengan bank konvensional, iaitu IDR 6,500. Selain cara memindahkan Ovo ke Gopay yang agak mudah, yuran pemindahan juga sangat berpatutan.

Di samping itu, bagaimana untuk memindahkan ke Gopay sendiri adalah sangat mudah, di manapenghantaran p mawar ke Gopay sangat pendek walaupun kurang daripada 1 minit. Janganrisau jika anda menggunakan aplikasi ini untuk memproses transaksi atau memindahkan wang antara bank yang berbeza.

Jika akaun  Ovo anda masih mempunyai banyak baki, tetapi anda ingin membeli-belah menggunakan Gopay, maka jangan risau. Berdasarkan maklumat di atas, mengenai cara memindahkan Ovo ke Gopay, diharapkan ia dapat membantu anda tidak lagi keliru jika anda ingin membeli-belah apabila baki Gopay kosong.

Baca Juga: