Blogpress: Pusat Panggilan CIMB, Dan Ukuran Id Caard

Bercakap tentang dunia perbankan, tentu saja, salah satu maklumat yang tidak kurang pentingnya datang dari panggilan CIMB center.  CIMB Niaga, di mana ia dikenali sebagai bank swasta nasional yang ditubuhkan pada 26 September 1955. Sejak penubuhannya, bank swasta ini dinamakan Bank Niaga yang kemudiannya ditukar kepada CIMB Niaga.

CIMB adalah salah satu bank terbesar di negara ini. Termasuk dalam kategori bank terbaik, CIMB Niaga juga mempunyai kelebihan dalam bentuk infrastruktur teknologi maklumat yang baik. Terdapat banyak kemudahan dan perkhidmatan berdasarkan teknologi maklumat, malah bank swasta ini juga merupakan bank pertama yang menyediakan perkhidmatan ATM.

Pada tahun 1991, bank CIMB Niaga adalah bank pertama di mana ia memberikan perkhidmatan terbaik kepada pengguna atau pelanggan dalam talian. Termasuk dalam senarai syarikat, CIMB Niaga juga kini termasuk dalam Bursa Saham Jakarta dan Bursa Saham Surabaya.

Pelbagai citarasa, pencapaian, dan pengalaman terus ditulis oleh salah satu bank swasta negara. Oleh kerana itu, CIMB Niaga kini termasuk dalam kategori bank nombor empat terbesar di negara ini, berdasarkan jumlah aset yang dimiliki.

Mengenal CIMB Niaga Lebih Dekat

Sebagai salah satu permainan terbaik, pastinya tidak menghairankan bahawa salah satu kemudahan yang ditawarkan oleh bank swasta ini adalah dalam bentuk pusat panggilan CIMB.  CIMB atau bermaksud Commerce International Merchant Bankers adalah kelas bank nombor empat terbaik di Indonesia.

Berdasarkan jumlah aset sedia ada yang banyak, majoriti saham bank ini kini dimiliki oleh syarikat CIMB Group. Fokus utama perniagaan syarikat ini adalah kredit modal perniagaan dan harta tanah dalam bentuk pemilikan rumah. Daripada jumlah ini, CIMB juga dikira sebagai bank penyedia sistem kredit pemilikan rumah ketiga terbesar.

Sejarah dan langkah-langkah strategik yang dijalankan oleh bank swasta ini termasuk. Pada tahun 1976, CIMB melancarkan Program Kredit Profesional. Program ini ditunjukkanuntuk mereka yang berasal dari kelas profesional seperti jurutera, doktor, dan lain-lain. Untuk mendapatkan program ini, pelanggan hanya perlu menghubungi pusat panggilan CIMB.

Tambahan pula, pada tahun 1981 dan 1982, Bank Niaga adalah bank pertama di negara ini yang telah melaksanakan sistem perbankan rangkaian dan penggunaan sistem rangkaian pejabat cawangan. Pada tahun 1985, Niaga kemudian berjaya membentuk rangkaian unit perniagaan dalam bentuk program pertukaran asing rasmi.

Dari tahun ke tahun, salah satu bank swasta terbaik di negara ini terus membuat langkah strategik. Pada tahun 2002, CIMB Group Holdings Berhad memperoleh majoriti saham bank niaga. Terakhir pada Mei 2018, Bank Niaga kemudian secara rasmi menukar namanya kepada bank CIMB Niaga.

Nombor Bank Pusat Panggilan CIMB

Terdapat banyak produk cemerlang yang ditawarkan oleh CIMB Niaga bank. Bagi anda yang berminat, produk yang dimaksudkan adalah simpanan dan deposit masa, kad kredit dan debit, beberapa produk pinjaman, pengiriman wang pertukaran asing, MoneyGram, SpeedSend, Remittances, dan Wealth Management.

Anda boleh mencari produk pinjaman di atas pinjaman pemilikan rumah, kenderaan, tanpa cagaran, dan lain-lain. Untuk maklumat lanjut, anda boleh meminta pusat panggilan.  Untuk produk Pengurusan Kekayaan, ia termasuk dana bersama, produk pelaburan, dan Bankasurans.

Untuk dapat berhubung dengan perkhidmatan pusat panggilan CIMB, pengguna atau pelanggan boleh terus menghubungi di 14041. Anda boleh mengetahui pelbagai produk, kemudahan, dan perkhidmatan dari CIMB Niaga Bank dengan mudah, cepat, dan sepenuhnya, melalui nombor ini.

Di samping itu, melalui nombor Pusat Panggilan, pelanggan boleh mendapatkan penyelesaian yang berkaitan dengan masalah perbankan di mana mereka menghadapi. Masalah   ini termasuk kehilangan kad kredit dan buku simpanan, melupakan nombor PIN, dan menyekat kad debit dan kredit.

Tidak perlu risau, waktu operasi nombor Pusat Panggilan Cimb Bank aktif untuk satu hari penuh. Daripada ini, anda juga boleh menghubungi nombor ini pada bila-bila masa. Jika pelanggan lebih selesa menghubungi Pusat Panggilan melalui media internet, maka anda boleh cuba memanfaatkan perkhidmatan  e-mel   14041@cimbniaga.co.id.

Sikap Buruk dalam Menguruskan Kewangan

Setelah mengetahui sejarah dan pelbagai produk menarik dari pusat panggilan CIMB, maka ada perkara lain yang perlu dipertimbangkan ketika bercakap mengenai pengurusan kewangan. Pengurusan kewangan adalah penting bagi pelanggan kerana ia boleh mengubah keadaan orang itu.

Bagi anda yang belajar tentang pengurusan kewangan, maka perkara pertama adalah tidak pernah membazir – membazirkan wang. Keluarkan wang yang anda ada mengikut keperluan anda, bukan kerana keinginan. Selain itu, anda juga mesti rajin dan penuh dengan persediaan untuk pengurusan kewangan yang dirancang. Komitmen dalam hal ini menjadi kunci terbesar yang dibutuhkan.

Ketahui tentang dunia pengurusan kewangan dari orang yang betul. Jika anda telah meniru gaya hidup orang yang salah, maka ia boleh menjejaskan tabiat anda. Jika anda ingin meletakkan dalam keadaan kewangan yang baik, maka cari contoh orang yang mempunyai kepakaran dalam menguruskan ini.

Kembangkan Wawasan dan Pengetahuan Positif

Anda sebenarnya boleh mendapatkan pelbagai maklumat penting mengenai dunia kewangan dengan mudah melalui internet. Melalui beberapa sumber seperti pusat panggilan CIMB dan laman web rasmi bank – bank swasta di negara ini, anda juga boleh menggunakan. Tidak perlu teragak-agak, semua perubahan positif sebenarnya boleh diperolehi oleh semua kalangan.

Bagi anda yang ingin terus memperbaiki tabiat buruk tentang dunia kewangan, maka mula-mula mengubah semua tabiat buruk. Mula meluaskan cakrawala anda dengan memikirkan masa depan. Ingat, setiap langkah yang anda ambil akan mempengaruhi  masa depan anda sendiri.

Masa depan yang cerah pasti akan menjadi akhir yang baik apabila anda memaksimumkan sepanjang masa dengan baik juga. Melihat jumlah produk kewangan yang tersebar, sudah tentu ini adalahkunci besar dalam mencapai masa depan yang cerah dan baik. Tetapi ingat, ketahui terlebih dahulu mengenai produk.

Perlu diingatkan, tidak semua produk di mana anda tahu melalui  pusat panggilan CIMB digunakan dengan sewajarnya oleh semua kalangan. Terdapat kelas dan terdapat keperluan minimum untuk menggunakan produk yang ditawarkan oleh bank. Daripada ini, pelanggan mesti tahu terlebih dahulu keadaan kewangan yang dia ada.

Salah satu perkara konkrit, anda boleh mencari adalah produk pinjaman. Jangan cuai mengambil produk dan perkhidmatan pinjaman. Ketahui lebih lanjut tentang berapa kos yang akan dikenakan kemudian. Sesetengah pelanggan sering terlepas ini.

Dengan kemudahan menjalankan proses pinjaman, tidak sedikit daripada mereka yang kemudian cuai dalam menentukan produk pinjaman. Mereka hanya tergoda kerana kemudahan meminjam modal yang besar, tanpa mengetahui beban pentadbir yang akan ditanggung. Oleh itu, sangat penting untuk mencari maklumat melalui pusat panggilan CIMB.

Baca Juga